Spur of the Moment Travel

Op reis naar Zuid-Afrika

Op reis naar Zuid-Afrika? Dat is niet zomaar iets.

Al je vragen beantwoord.

Op reis naar Zuid-Afrika kan een hele onderneming zijn: een vlucht van minstens 11 uur, een andere taal en een andere munteenheid. Hier lees je alles wat je nodig hebt en waar je je op moet voorbereiden om je reis naar Zuid-Afrika zo leuk en makkelijk mogelijk te maken!

Heb ik een visum en paspoort nodig?

Blijf je korter dan negentig dagen in Zuid-Afrika en ben je in het bezit van een Nederlands paspoort? Dan hoef je van te voren geen visum aan te vragen voor Zuid-Afrika. Je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn ná vertrek uit Zuid-Afrika. Om problemen te voorkomen, raden wij altijd aan om er voor te zorgen dat het paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. De regels worden wel is onaangekondigd gewijzigd!

Is er een tijdsverschil?

Gedurende de Nederlandse zomertijd hebben Nederland en Zuid-Afrika dezelfde tijdszone. Wanneer je in de Nederlandse winter naar Zuid-Afrika reist is het in Zuid-Afrika dus één uur later. Dit komt doordat in Zuid-Afrika de tijd niet wordt aangepast gedurende de seizoenen.

Een groot voordeel is dus dat je geen jetleg zult hebben, omdat er eigenlijk geen tijdsverschil is. Dit is helemaal ideaal wanneer je met kinderen reist of bijvoorbeeld wilt werken vanuit het buitenland.

Wat is de beste reistijd?

Je kunt het hele jaar door op reis naar Zuid-Afrika. Als je de Big 5 wilt spotten, kun je het beste in de wintermaanden reizen (Nederlandse zomermaanden). Mocht je liever op de stranden willen liggen, kun je het beste in de zomermaanden reizen (Nederlandse wintermaanden).

Naast het weer is het ook belangrijk rekening te houden met de Zuid-Afrikaanse vakantie. Vanaf half december tot en met januari is het ongelofelijk druk overal door de Zuid-Afrikaanse zomervakantie. Als je rust zoekt tijdens je reis kun je deze maanden beter overslaan.

Vraag gerust om persoonlijk advies als je om andere redenen reist of niet zeker weet of je de juiste periode hebt uitgekozen.

Wat is het klimaat & weer?

In Zuid-Afrika is het weer erg onvoorspelbaar. De Zuid-Afrikanen zeggen dan ook altijd dat je vier jaargetijden in één dag kunt hebben. Waar je vooral rekening mee moet houden is dat het in Zuid-Afrika winter is als het in Nederland zomer is. Echter valt de Zuid-Afrikaanse winter niet te vergelijken met de Nederlandse. Ondanks dat het weer wisselvallig kan zijn kun je Kaapstad het hele jaar door bezoeken. In de wintermaanden juni, juli en augustus zijn er vaak ook nog vele zonnige dagen. De zomermaanden kunnen erg warm zijn door het hele land. 

Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen die gesproken worden: Engels, Afrikaans, Zulu, Xhosa, Southern Sotho, Tswana, Venda, Northern Sotho, Tsonga, Swati en Ndebele.

De twee talen die in Zuid-Afrika het meest gesproken en begrepen worden, zijn: Engels en Afrikaans. Afrikaans wordt grotendeels door het hele land gesproken, maar je zult de taal het meest horen in de Westkaap en Johannesburg. Echter spreekt het grootste gedeelte van de bevolking Engels en daarom is dit ook de taal die wordt gebruikt in het bedrijfsleven en de overheid.

Hoe lang is het vliegen?

Vanaf Amsterdam gaan er directe vluchten met KLM naar Kaapstad of Johannesburg. De reistijd bedraagt dan ongeveer 11 uur. In het laagseizoen zijn deze vluchten goedkoper dan wanneer je in het hoogseizoen vliegt.

Vlieg je liever goedkoper en heb je het er voor over om een korte overstap te maken? Kijk dan eens naar de vluchten van Air France of Lufthansa. Deze hebben vaak een korte overstaptijd in Frankfurt of Parijs, waardoor je alsnog binnen één dag in Zuid-Afrika kunt zijn.

Als je echt voor de goedkoopste vlucht gaat, dan hebben Emirates en Qatar vaak goede aanbiedingen. De reistijd is hierbij wel aanzienlijk langer, doordat je meerdere en/of langere overstappen hebt.

Wat kan ik eten en drinken?

Het eten in Zuid-Afrika is net zo divers als de bevolking! Wanneer je van de lokale gerechten wilt genieten hou dan de volgende termen in gedachten.

  • BRAAI: De Zuid-Afrikaanse term voor BBQ.
  • BOEREWORS: Dit is toch wel de lekkerste worst die je ooit zult eten en nergens anders in de wereld kunt vinden.
  • POTJIE: Direct vertaald is dit een “potje” in het Nederlands. “Potjie” is niet zomaar een gerecht, het is een hele belevenis omdat dit gerecht buiten op het open vuur wordt klaargemaakt.

De supermarkten in Zuid-Afrikaanse steden zijn heel modern en je kunt er bijna alle producten vinden. De supermarkten hebben wel bijna dezelfde prijzen als in Nederland en daarom kun je vaak beter uiteten gaan. Er zijn restaurants ten overvloede en de keuze qua soort eten is ook heel ruim. Wanneer je iets verder de dorpjes en de nationale parken in reist, zal je iets beter moeten plannen. Je vindt dan niet overal een supermarkt of restaurant, dus zorg dat je van te voren wat in de koelbox stopt.

Alcohol kun je door het hele land kopen, maar bier en sterke dranken vindt je alleen in de zogenoemde “liquor shops”. Deze zitten vaak naast de supermarkten en zijn gemakkelijk te vinden.

Welke religies en tradities heeft Zuid-Afrika?

Het merendeel van de Zuid-Afrikaanse bevolking is christelijk en vele mensen gaan op zondag nog naar de kerk. Naast het christendom zijn er ook veel moslims. Veel mensen houden de oude, traditionele gebruiken ook nog in ere zoals het eren van de voorouders en het aanbidden van de natuur.

Door het hele land vindt je veel verschillende culturen met hun eigen religies en tradities. Vaak laten deze culturen toeristen een kijkje nemen in hun dagelijks leven. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Is reizen in Zuid-Afrika veilig?

Zuid-Afrika staat bij veel mensen bekend om criminaliteit. Maar iedereen die slim reist verlaagt de kans op nare gebeurtenissen. Een aantal tips voor ‘slim reizen’.

  • Zorg dat je weinig contant geld op zak hebt.
  • Zorg dat je geen spullen achterlaat in de auto. Een paar schoenen kan voor iemand in Zuid-Afrika al waardevol zijn!
  • Ga als het donker wordt niet meer over straat. Twijfel je? Vraag de accommodatie om advies.
  • Maak gebruik van Uber en geregistreerde taxi’s.
  • Zorg dat je waardevolle spullen goed opgeborgen zijn.
  • Wees alert op zakkenrollers.
  • Pin geen geld op straat en laat niemand je helpen. Bij de banken staan veel bewakers, hier kan je zorgeloos geld pinnen.
  • Maak bij de accommodatie gebruik van kluisjes. 

Kortom, wees gewoon alert en gedraag je zoals je in elk ander land zou doen!

Heb ik inentingen nodig en is er malaria?

De GGD raadt een aantal vaccinaties aan voor reizen naar Zuid-Afrika. Raadpleeg jouw lokale GGD voor persoonsgebonden advies. Bespreek hierbij je reisplannen, want als je door het oosten van Zuid-Afrika gaat reizen, dan heb je mogelijk malariatabletten nodig.

Er zijn verschillende gebieden waarin veel muggen zijn. Hier wordt aangeraden om lange kleding te dragen die je huid bedekt. Er zijn veel insectenwerende middelen te koop om de muggen van je af te houden, zoals: ‘Peaceful sleep’ of matjes die je in een elektrische adapter in de muur stop.

Nogmaals, neem contact op met de GGD voor de meest recente informatie en voor persoonlijk advies.

Mijn reis naar Zuid-Afrika geboekt! En nu?

Wat moet ik verder nog weten voordat ik op reis ga naar Zuid-Afrika?

Geld en betalen in Zuid-Afrika

Voordat je gaat reizen zorg ervoor met je Nederlandse bank dat je je pinpas of credit card in het buitenland kunt gebruiken. Vaak kun je dit online instellen of bel de bank even op zodat ze dit voor je kunnen regelen.

In Zuid-Afrika is de valuta de Zuid-Afrikaanse Rand, afgekort tot “ZAR” of “R” in de meeste winkels. De omrekeningskoers ligt vaak tussen de 14 en 18. Het fluctueert vrij veel dus check dit vlak voordat je weg gaat en blijf het ook checken tijdens je reis.

In Zuid-Afrika kun je bijna overal met je pinpas of credit card betalen en het is zeker niet nodig om grote contante bedragen op zak te hebben. In de steden zie je bijna op elke hoek van de straat pinautomaten, maar wij raden af om deze te gebruiken. Het beste kun je even een bank binnen lopen omdat dit net even iets veiliger is. In de banken staan er vaak bewakers bij de automaten.

Wanneer je in de winkels betaalt met je pinpas zullen ze vaak vragen of dit op “check” of “savings” account moet. Normaalgesproken zijn de Nederlandse rekeningen een “check” account en kun je deze optie aanklikken.

Kan ik bellen en internetten?

Wil je graag bereikbaar blijven tijdens je reis in Zuid-Afrika? Dan is het verstandig om een lokale simkaart te kopen. Deze zijn goedkoop te verkrijgen, vaak kosten deze minder dan €1,00 en kunnen gekocht worden bij elke telefoonprovider. Let wel op, dit kan niet zonder legitimatie. Laat je simkaart gelijk activeren in de winkel, dit kan je niet zelf doen! Als de simkaart is geactiveerd, kun je er in de winkel meteen internet of beltegoed op zetten. Betrouwbare telefoonproviders zijn Vodacom, MTN en Cell C.

De landcode voor bellen vanuit Zuid- Afrika is +27.

Hoe zit het met de elektriciteit?

De ‘Nederlandse stekker’ komt steeds vaker voor in Zuid-Afrika, maar kan nog niet op elke plek gebruikt worden. De wereldstekker die in Nederland verkocht wordt, past vaak niet. Zorg daarom dat je in de winkel naar de juiste stekker vraagt of er één in Zuid-Afrika koopt.

Zuid-Afrika beschikt over een netspanning van 230V en een frequentie van 50Hz. De Nederlandse apparaten kunnen dan ook zonder problemen opgeladen worden, mits je de juiste adapter hebt.

Wat zijn de verkeersregels?

De belangrijkste regel om te onthouden is: LINKS rijden. Laat je hierdoor niet afschrikken, je went er erg snel aan aangezien je versnellingsbak en stuur ook aan de andere kant van de auto zitten. Een aanrader is om een automaat te huren zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het schakelen.

De algemene voorrangsregel in Zuid-Afrika is: wanneer er geen stoplichten zijn stopt iedere bestuurder bij de kruising en vervolgens rijdt je weer verder in volgorde van aankomst.

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 60 km/uur, buiten de bebouwde kom 100 km/uur en op de freeway (snelweg) 120 km/uur, mits er niks anders staat aangegeven op de verkeersborden.

Verder kun je alleen parkeren aan de kant van de weg waar je rijdt. Je mag niet tegen het verkeer in parkeren. 

Wat moet ik weten voordat ik op safari ga?

Een must do op reis in Zuid-Afrika is het maken van een safari! In de meeste nationale parken, zoals het Krugerpark, kun je zelf rijden of een safari met een Jeep boeken. Als je een safari met een Jeep hebt geboekt, dan wordt het geen uitslapen! Deze safari's vertrekken vroeg in de ochtend, zodat er de meeste kan is om de  “Big Five” te spotten. De Jeep is vaak een open voertuig en in de winter is het dan ook van belang dat je genoeg kleding aan hebt. En natuurlijk geen opvallende kleding! De wegen in de parken zijn erg stoffig, dus houdt er rekening mee dat de kleding vies kan worden. In de zomer is het verstandig om een hoofddeksel op te doen in verband met de felle zon.

Wordt er met kinderen gereisd? Vanwege veiligheidsredenen worden kinderen onder de zes jaar vaak niet toegelaten op de Jeeps. Wanneer je toch een safari met het hele gezin wilt, zal er een privé voertuig geboekt moeten worden of één van de speciale accommodaties gericht op kinderen. Neem contact op voor meer informatie hierover.

Inpakken voor mijn reis naar Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kan het weer nogal verschillen, hierdoor kun je dan ook het best verschillende kledingstukken meenemen voor alle temperaturen. Als je in de maanden december, januari en/of februari reist dan heb je meer zomerkleding nodig, maar de avonden kunnen nog altijd afkoelen. Voor de andere maanden van het jaar is het raadzaam om een trui en (regen)jas mee te nemen. Mocht je op safari gaan kun je het beste bruine, beige of donkergroene kleding meenemen zodat je niet te veel opvalt.

Vergeet niet om zonnebrandcrème en aftersun mee te nemen. De Afrikaanse zon kan erg heet en verraderlijk zijn.

Verder natuurlijk je camera met extra batterijen en persoonlijke items die je niet kunt missen voor een aantal weken. 

Wat te doen bij noodgevallen?

Wanneer je een noodgeval hebt tijdens je reis in Zuid-Afrika en je hebt de politie, brandweer of ambulance nodig kun je net zoals in Nederland “112” bellen met je mobiele telefoon. Of je kunt “10177” bellen, beide nummers werken door het gehele land.

Zorg dat je een goede zorgverzekering hebt afgesloten voordat je op reis gaat naar Zuid-Afrika. Wanneer je in een noodgeval terecht komt, bel dan zo spoedig mogelijk (nadat je de hulpdiensten hebt ingeschakeld) jouw reisverzekering op. Zij zullen alles voor je regelen mocht je terug naar huis moeten of als je medische attentie nodig hebt.

Wanneer en hoeveel fooi te geven?

In Zuid-Afrika liggen de lonen erg laag. Het is dan ook gebruikelijk om fooien te geven. De inwoners leven vaak van de fooien in plaats van hun vaste salaris.

Restaurant: In een restaurant is het gebruikelijk om 10% van de gehele bon fooi te geven. Bij tevredenheid van de service kan dit opgehoogd worden tot 20%. Bij een groep vanaf 10 personen zit de fooi vaak al inbegrepen.

Parkeerbewakers: Ondanks dat het geen officiële baan is in Zuid-Afrika worden deze bewakers door het gehele land geaccepteerd. Wanneer je je auto parkeert om even snel een boodschap te doen is een vergoeding van ZAR 2-5 acceptabel. Als je de hele middag of avond op stap bent kan je het beste ZAR 5-10 geven.

Schoonmaak: Het is niet gebruikelijk om fooi achter te laten in hotels en/of guesthouses. Mocht je toch een fooi willen geven kan je het best ZAR 15-25 per nacht in de kamer achterlaten of een algemene fooi bij de receptie geven.

Safari: Dit bedrag wisselt enorm. Voor een volledige dag op safari met een ranger is het gebruikelijk om ongeveer ZAR 40-100 per persoon, per dag te geven.

Vraag "Tips & informatie" nu aan!

Ben je enthousiast geworden over een reis naar zuidelijke Afrika? Vul dit formulier in zodat wij contact kunnen opnemen en een begin kunnen maken aan jouw droomreis!

Voeg jouw hoogtepunten samen tot één droomreis

Heb je een idee van welke bezienswaardigheden en hoogtepunten je wilt zien in Zuid-Afrika? Vink ze aan in dit formulier en wij nemen contact op om jouw droomreis samen te stellen!